Tento článek neslouží jako náhrada vašeho psychologa/obvoďáka, takže pokud máte fakt vážné problémy, obraťte se na profesionála.

Jak poznat, že jste na WoW závislí:

  • Hrajete WoW každý den déle než 8 hodin
  • Rapidní zhoršení prospěchu ve škole
  • hodíte se v práci marod, abyste mohli pařit
  • ztráta zamětnání kvůli pařbě v pracovní době, nebo vyhazov ze školy
  • Na otázku “kdy jsem naposledy něco pil/a” hledáte dlouho odpověď
  • Skoro nejíte, nebo jen minimálně
  • Velmi málo spíte
  • Hrajete dokud neodpadnete únavou
  • Jste po několika dnech vyčerpaní
  • Začínáte vynechávat každodenní návyky (čištění zubů, na toaletu odbíháte jen během loadingu, nebo čekání, až se složí raid)
  • Svůj život kompletně přizpůsobujete životu ve hře
  • Skoro nevyjdete ven
  • Váš playtime během jednoho roku čítá víc než 2000 hodin

 

Co mě osobně pomohlo v minulosti od závislosti na PC hrách

1) Dostatečně dlouhá izolace od PC, či jakékoliv techniky (drastičtější metoda)

Chce to minimálně 14 dní až 3 týdny ideálně odjet někam na dovolenou, kde nemáte přístup na internet, počítač s sebou samozřejmě taky nemáte a pochopil jsem, že ten mozek se zbaví toho každodenního návyku. Pokud se vracíte z dovolené a první co děláte je, že usedáte k počítači s těžkým absťákem, tak doba izolace netrvala dostatečně dlouho, aby vás to tzv. omrzelo.

2) I dobrého guláše se přejíš. Přehraješ se, omrzí tě to. (Ta jednodušší metoda, která nemusí vůbec zabrat)

Taky vás omrzela většina her, kde je konec hry, najednou jste dosáhli všech cílů, splnili všechny achievementy a už to najednou není ono? Už tu hru prostě zapínáte jen tak z povinnosti, ale vlastně vás to nebaví. Tak to vám gratuluji, přepařili jste se toho. U mě se to dělo v případě GTA, Payday2, Grid 1/2,3, jakékoliv FPS hry s příběhem od Doomy, Quaky, Shadow Warriory atd…

WoWko je ale “zrádnější” v tom, že končí tam, kde vy se rozhodnete skončit. Skončíte, až budete nejlepší na serveru? Skončíte, až Vás to přestane bavit? Skončíte, až uznáte za vhodné? Skončíte, až si vymakáte všechny postavy, profese, skilly, classy na maximum?

I WoWko a závislost nad ním lze mít pod kontrolou. Proto vám sem hodím tipy, které Vám pomůžou alespoň neumřít hlady, nezkolabovat a zachrání vám život.

Teď s WoWkem fakt končit nebudu, fakt mě to mega moc baví

Ok, jako každá závislost, i tady musí pramenit od závislého, nikoliv od jeho okolí. Proto berte v potaz následující důležité rady:

1) Hodně tekutin
K počítači, nebo pod počítač, ideálně ZA klávesnici, nebo ZA notebook (ať nic nepolijete) mějte 1,5 Litrů až 2 litry tekutin, čímž krásně vidíte, kolik máte za den vypít. (v létě to může být až 4 litry či víc, dle žízně a teploty)
2) Hodně jídla
Není nic horšího, než když vám kručí v břiše. Na noc si nedávejte těžká jídla, neusnete. Pokud máte “noční žravku” mám nakoupené jogurty. Dá se po nich usnout a není po nich úplný hlad, ale taky nejste přejezení.
3) Budík na mobilu, který máte stále poblíž na to, abyste si určili, kdy půjdete spát, kdy si dáte svoje léky, kdy si dáte večeři a ono Vás to nějak automaticky donutí, takže máte svého vlastního manažera – mobil, který se Vám s tím připomene.
Na férovku, není ostudou si přiznat, že když nejste v něčem přesní jako švýcarské hodinky, že si v zájmu své pohodlnosti prostě nenastavíte mobil, že si “teď mám vzít antibiotika”, “teď mám jít spát”, “teď mám jít jíst” atd… Já to tak mám v případě toho spánku, protože jsem přesně ten typ, který se ponoří do práce/hry a neví kdy skončit. Hurá, je tu mobil, ozve se budík a já vím, že mám vše dokončit, ukončit, vypnout a jít spát.

Když já pak ale stejně neusnu

Na vině je modré světlo z monitoru či displeje telefonu nebo LED žárovek/světel/zářivek. 90 minut před spánkem bychom se neměli dívat do modrého světla. Vysvětlím na videu z DVTV, na rozhovoru s odborníkem, který odkecá tu těžkou práci za mě.

Tak, teď jste krásně vyděšení, co s tím můžete dělat:

Na PC program f.lux (linux i windows, funguje skvěle)
Na Androidu mám aplikaci Twilight (ne ten příšernej film, je to aplikace, kdy se vám začervená displej v noci)
Na iPhone a iPad je integrovaná funkce Night Shift.

Jsem rodič a jsem nešťastný ze svého dítěte se závislostí na PC hrách

Pamatujte, že jako rodič máte stále spoustu metod a možností, jak problém vyřešit. Pokud však nechcete nic ponechávat náhodě, obraťte se na odborníka v psychologii.

1) Pokud všechny ostatní rodičovské metody selžou, vždy se obraťte na odborníka. K odborníkům a získání povědomí, kde, jak, co, proč, jak probíhá terapie, jak se člověk vyléčí – prosím přečtěte TENTO článek.

2) Cílem rodiče je naučit dítě nějaké správné mentalitě/zvyku, aby do závislosti na ničem nikdy nespadlo, nebo aby se učilo mít nad sebou a svými zvyky kontrolu a sebereflexi. Jak toho dosáhnete, záleží na vás. Každopádně zabavování telefonů, počítačů, napájecích kabelů od počítače, zabavování či zakazování čehokoliv se poslední roky ukazuje jako nefunkční, protože dítě si prostě obstará totéž jinde. (tak jde pařit ke kamošovi na PC, nebo jde hrát do alzy na pobočku atd…)

3) Zkuste tyto 4 rady od psychologů.

4)Pozitivní motivace. Abych ti dal dneska přístup k počítači/notebooku, tak musíš např.:

  • umýt nádobí (pokud nemáte myčku)
  • vyvenčit psa, postarat se o veškerá domácí zvířata, zalít květiny
  • vynést koš (pokud je plný)
  • uklidit v pokoji
  • udělat úkoly
  • naučit se na zítřejší písemku
  • vyzkouším tě z toho, abych se jako rodič přesvědčil, že jsi nic neodflákl/a
  • Prokážeš mi, že máš všechny úkoly hotové
    Udělím ti přístup k počítači (ať už to bude heslem, napájecím kabelem, vrácením zabaveného monitoru/počítače/adaptéru k notebooku/notebooku/klávesnice a myši atd…

Pamatujte, že závislost je velmi relativní, co může fungovat u jednoho, nemusí fungovat u jiného. Jako rodičům Vám doporučím, ať postupně zkoušíte méně drastické metody a postupně přitvrzujte, podle toho, jak budou metody selhávat.

Pozor! Každý občas dostane za 5 a může pokulhávat v nějakém předmětu, proto nedávejte jako rodič vždycky 100% vinu PC hrám, ale hledejte příčinu (Proč to neumí, proč se na to nenaučil/a, jestli ze stejné písemky dostala takhle špatnou známku celá třída, jestli není učitelka zakomplexovaná stupidní narcistická němčinářka).  Když vidíte, že jakýkoliv předmět dítě nezvládá, máte následující možnosti:

1) Odchytnout někoho z herní komunity, kdo dané látce rozumí a mohl by mu/jí to vysvětlit po skypu na dálku.
2) Hold šáhnout do peněženky a zaplatit si doučování. Nejlepší investice je do schopností vašeho dítěte. Nejlevnější je vzít spolužáka/špolužačku šprta a klidně mu zaplatit, nebo koupit čokoládu, či něco, co ocení. (vyjde to levněji než profík doučovatel)
3) No a co? Propadá? Nepropadá. Život není o samých jedničkách, nejbohatší lidé na planetě jsou v průměru trojkaři.  Doporučím přečíst knihu: Proč jedničkáři pracují pro trojkaře a dvojkaři pro státní správu

4) Nechte vaše dítě ideálně přesadit k nějakému šprtovi, nebo mu poraďte, ať si sedne s nějakým šprtem od začátku roku. U sezení se šprtem je prokázáno, že se horšímu dítěti v lavici zlepší prospěch v průměrně o 1 až 2 body na stupnici hodnocení. (opisování je mocné 😉 )

Pozitivní závěr

Neznám iťáka či programátora, který by nehrál PC hry. V podstatě drtivá většina zaměstnanců v IT sektoru jsou buď aktivní, či bývalí hráči. Takže nestigmatizujme hry a nedělejme z nich něco špatného. Jsou naopak velmi důležité, protože díky počítačovým hrám máme dnes tak skvělé technologie všude kolem nás, jaké máme, které by tu bez PC her nikdy nebyly. Od autonomního řízení vozidel, asistent držení automobilu v jízdním pruhu, parkovací kamery, parkovací asistent, virtuální realita, mobilní telefony s tak velkým dotykovým displejem, výkonem, hrami a grafikou, automatizaci v domácnostech atd..

Na co jsou tedy hry dobré celkově

  • Zlepšení logického myšlení
  • Zlepšení strategického myšlení
  • Zlepšování se v zacházení s počítačem
  • Sbírání základních poznatků a tipů v používání počítače (když něco nefunguje, jak to na pc opravit, že se mi seká hra, protože mám slabou grafickou kartu, že mi hapruje internet, protože máme mizerný router od tp-linku)
  • Poznávání nových přátel skrze hru
  • Pokud např. celá třída na střední hraje World of Warcraft a zrovna Vy vezmete dítěti možnost hru hrát, tak ho tím pádem vyloučíte z kolektivu (to se týká i mobilních telefonů atd…)
  • Většinou se hráč stane vývojářem hry tehdy, když hraje hru, zná ji už téměř dokonale a chce si v ní něco vlastního vytvořit, což je správná cesta
  • Získávání a poznávání a osvojování si nových principů myšlení, mentality, zážitků skrze hru (hororovky, experience games, závodní hry s volantem či simulátory řízení vozidel či letadel, simulátory přežití v přírodě atd…)
  • Velmi snadné k získání lepšího Ega, pakliže je někdo introvert a v reálném životě se mu nedaří zařadit do kolektivu, skrze hru je možné najít komunitu lidí, která člověka respektuje a uznává, jaký je.
  • Z osobního pozorovní jsem si všiml, že např. ve WoWku se hromadí hráči, kteří mají hromadu času, protože jsou např. na nemocenské, řeší zdravotní problémy, jsou nepohybliví, nebo jim WoWko pomáhá přehoupnout se přes náročnější období v práci, ve škole, ve vztazích v rodině, protože WoWko pro ně znamená únik z reality a dočasné uvolnění a vyčištění hlavy. Obvykle se lidé v této fázi zdržují nějaký čas či fázi života a obvykle přestávají hrát tehdy, když přejdou na oficiální servery, kde se za hru měsíčně platí (protože chtějí intenzivnější zážitek), anebo se jim zlepší situace v životě, nebo překlenou náročné období v životě a hra jim pomáhá stejně, jako kdyby docházeli na terapie, pokud se nachází ve správném otevřeném kolektivu hráčů, kde s nimi mohou mluvit na teamspeaku.