Asi to znáte, nový rok, nová předsevzetí, nové plány no a proto jsem se rozhodl, na co se zaměřit, abyste neměli v roce 2017 problémy.

Co si tedy zkontrolovat po novém roce?

Vaši občanku
není nic horšího, než když jdete na nějakou akci, kde se musíte legitimovat občanským průkazem a najednou zjistíte, že ho máte už 2 měsíce propadnutý. Průser? Jo. Řešení? Drahé.

Váš pas
Mrkněte na tohle video. A dojde vám, že vyřizovat pas na počkání vás vyjde za 6000, do 6 dní za 4000 korun. Normálně stojí udělání pasu za měsíc zhruba za pětistovku? (jestli si pamatuju dobře). A není nic horšího, než že jedete na dovolenou a zjistíte, že Vám propadl pas.

Platnost řidičáku
Co může být horšího, než propadlá občanka? Zastaví Vás policajt, dáte ze zvyku řidičák, občanku a z venku vašeho automobilu se ozve, že máte propadlý řidičský průkaz. Kolik je za to pokuta? To vám nepovím, ale věřte, že když narazíte na policistu, který nemá svůj den, tak Vás to jenom na domluvu nevyjde.

Změny v zákonech
Od 1.1 každého roku vychází v platnosti nové zákony. Odkaz na web kde lze dohledat změny v zákonehc jsou zde.

Stav Vašeho účtu
Pokud kouknete na Váš účet a je tam fakt průvan, tak to letošní rok změňte. Udělejte si seznam, za co už nemusíte utrácet peníze, nebo kde naleznete levnější alternativu. Tím, že hrajete na 3serveru už nemusíte platit 11 € měsíčně za hraní WoWka. 😉 Zpravidla je dobré mít rezervu na minimálně 3 nájmy/3 měsíce. Pokud máte vytvořenou finanční rezervu na celý jeden kalendářní rok, tak jste schopni být vklidu při problémech v práci, při vyhazovu v práci, nebo při nenadálých finančních komplikacích (rozbitá pračka, lednička, něco v koupelně, rozbitý počítač apod). Pokud máte, nebo kupujete na splátky, splaťte je a už si nic dalšího na splátky neberte. Čtěte si pozorně smlouvy, aby Vás za předčasné splacení čehokoliv nepotrestali smluvní pokutou za předčasné splacení úvěru. Mrkněte na tohle video. Zbavte se komerční banky a české spořitelny a přejděte k bankám, které nabízí účty bez poplatků, protože poplatky jsou svinstvo, když vám to stejné nabídne konkurence zdarma. Z bank, které mají účty skutečně zdarma bez jakýchkoliv poplatků mohu doporučit fio banku a equabank. Tam se neplatí nic za kartu, vedení účtů, příchozí či odchozí platby a výběry z bankomatů mají sice nějaké podmínky, ale jinak jsou zdarma, když tyto podmínky dodržíte. Marné nejsou ani mbank či airbank. Mbank se od září zhoršily podmínky za držení platební karty a airbank má za výběr z cizích bankomatů poplatek 25 korun.

Vaše zdraví
Nemocnice a všechny státní organizace mají po novém roce čerstvé rozpočty a je tedy menší problém s operacemi, vyšetřením a léčbou. Stejně tak nejlepší období, kdy jít na operaci je právě po novém roce, když je ještě zima. Nejhorší je chodit na operace v době, kdy je venku 30°C a tropická vedra právě kvůli většímu počtu bakterií a virů by mohly způsobit pooperační komplikace i přestože se nacházíte v klimatizovaných prostorech. Ano, i v létě když je nouze nejvyšší, jdete na operace, ale opravdu jen když je nouze nejvyšší právě kvůli výše uvedeným rizikům. Proto je nejlepší ke komukoliv na kontrolu či k zubaři právě po novém roce, kdy tam stejně moc lidí nechodí. Leden, únor, začátek března jsou nejlepší termíny k návštěvě lékaře.

Daně
Ta nejotravnější věc na světě, bez ohledu na to, jestli jste podnikatel, student, pracující, rodič, nerodič, hráč, nehráč, prostě všichni musíme nad 18 let vyplňovat daňové přiznání. Čím blíž k březnu, tím větší fronty a větší opruz. Když to stihnete někdy do posledního února, tak nikde žádné fronty a máte klid. Věděli jste, že američani považují vyplnění daňového formuláře a mluvení na veřejnosti před publikem za horší, než uhoření zaživa? Jo a pokud jste podnikatel a už nějaké obraty děláte, tak si sjednejte schůzku s nějakým daňovým poradcem, kamarád si myslel, že ušetří a teď splácí úřadu pokutu 90 tisíc za špatně vyplněné daňové přiznání. Kolik ušetřil? Pětistovku?

Vaše herní postavy a další herní účty
Je sice pravda, že byste neměli mít více herních účtů, ale +- to tolerujeme, dokud jeden hráč nebude mít např. 50 herních účtů, tak to ještě překousneme. Jde však o to, že je kriticky důležité, abyste za všechny své postavy a účty lognuli alespoň jednou do roka. Někteří používají alternativní účty s low level postavami jen kvůli tomu, aby si tam mohli odložit spoustu itemů, ačkoliv za ty postavy nehrají. Jo, fajn, dokud nám tohle nebude způsobovat problémy s hardwarem a náročností databáze, tak se tím asi nebudeme zabývat.
Pokud někdy budeme muset z důvodu snížení náročnosti provozu databáze na serveru mazat nějaké několik let staré postavy, které jsou low level (třeba do levelu 15 nebo do levelu 30), tak tady pár rad, jak se tomu vyhnout:
1. Logujte všechny Vaše postavy alespoň 1x měsíčně (i ty lowka = postavy s nízkým levelem).
2. Pokud plánujete s WoWkem na pár let skončit, NEpředávejte nikomu svůj herní účet, ani postavy. Stává se pak, že po návratu Vám už hráč Vámi zapůjčené postavy nebo herní účet už prostě nevrátí, protože si k postavám a účtu vytvořil citový vztah. K tomuto plánujeme udělat v kredit systému tlačítko “stále mám zájem o hru na 3serveru”, nebo “odcházím jen dočasně” a systém by Vám měl automaticky postavy v systému udržovat. Stejně kdykoliv jsme mazali postavy, posílali jsme hromadný email všem, koho se mazání týkalo zhruba 2x 14 dní předtím, než jsme tak provedli. A stejně se nám pak ozývali hráči, že si po 3 měsících vzpomněli, že přišli o postavu. Smůla, informovali jsme o tom 2x na jejich registrované emaily, bylo to na webu, facebooku, foru, ve hře atd… Fakt ale je, že nikdy nemažeme levely 80. Takže i kdyby jste měli level 80 holou postavu, která několik let nelognula, tak stále máte téměř jistotu, že ji server ani nikdo z teamu nesmaže. Stejně tak máme v plánu aktivovat všem funkci automatického připomínání jednou za 3 měsíce až půl roku, že jste nelogli žádnou či některou z Vašich postav, abychom se podobným problémům vyhnuli na vždy.
3. Pokud plánujete na 3serveru skončit úplně, prosím, myslete i na nás adminy a pomažte si low level postavy, které fakt nepotřebujete, nebo je nahažte do aukce pro ostatní za symbolickou hodnotu. Pomůžete tak předcházet případným čistkám postav v databázi, protože databáze nebude růst tak závratným tempem. Osobně nikdy level 80 postavy nedoporučuji mazat, protože se nám v minulosti stávalo, že někdo přešel na jiný server, při přechodu jim smazali postavu a za 2 měsíce se vrátili, že “jim někdo údajně postavu smazal”. Tak to ne, my to poznáme, když jste se nechali přenést na jiný server, takže postavy neobnovujeme. Jakmile se rozhodnete, není cesty zpět.

Samozřejmě, že kdykoliv dojde k takové velké akci, tak o tom úplně všude upozorňujeme, na facebooku, na emailech, ve hře, na foru a v budoucnu přibude automatické připomínání.

Zkontrolujte si Vaše hesla
Vaše heslo by mělo obsahovat více znaků, čísel, velkých a malých písmen a občas nějaký paznak typu # nebo ! či &, anebo @ neuškodí. Jak si to ale k sakru celé zapamatovat? Teď Vám dám radu, která není úplně top, ale pokud máte v současné chvíli heslo betynka123, tak to je heslo, které někdo uhodne tzv. slovníkovým útokem. Lepší je proto zvolit nějaké sousloví typu:
“JEDNAdveHONZAjde!!!987”
Stále to jde uhodnout slovníkovým útokem, ale už musíte mít opravdu kvalitní slovník, navíc tam máte 3 vykřičníky (! nahraďte třeba za #,&, _, -,%, apod…)
nebo např.: “pecNAMsp4dl4:/-555”
Víte, že si máte pamatovat sousloví pec nám spadla, áčka nahradíte 4, víte které slovo máte mít velkými písmeny, hodíte si tam nějakého oblíbeného smajlíka (viz příklad) a za to frknete nějakou další číslici. To už je vcelku použitelné silné heslo. Samozřejmě pokud jste bezpečnostní expert, stále můžete namítnout, že to není dostatečně silné heslo. Já však říkám – cokoliv lepší než “betynka123”, se kterou máte fotku na Vašem facebooku a máte tam napsáno “Moje Betynka”. Ještě horší hesla jsou čísla typu 123456 nebo s datumem narození. Pozor však, pokud zvolíte heslo typu “jaksezlesavolatakSEzLESAozyva123456789.!@&43” tak se může stát, že Vám některé weby, služby či systémy prostě nevezmou takhle moc dlouhé heslo, proto je dobré si zvolit heslo zhruba o délce 15 až max 25 znaků. No a potom je dobré mít taková hesla zhruba 4, nebo 2 v různých kombinacích, které nezapomenete. Není nic horšího, než si nastavit sakra silné heslo a za týden ho zase zapomenout.