Rozhodl jsem se napsat tento článek a možná i další, abych pomohl začátečníkům, kteří chtějí a nebo možná už i pracují s Linuxem. Bude se jednat o rady, tipy a triky. Veřím, že některé z nich budete znát, některé vám příjdou zcela logické a přišli by jste na ně sami a možná se najde i pár rad a triků, které po přečtení mého článku začnete používat, za což budu rád 😉

PS: Tento Linuxový seriál nemá za cíl popisovat rozdíly mezi Windows a Linuxem nebo poskytovat profesionální rady pro konkrétní řešení.

Když jsem sám začínal s Linuxem, tak jsem hledal na internetu rady pro začátečníky, abych se v Linuxu lépe orientoval a dobře se mi v něm pracovalo. Linux již není to co byl v minulosti – aby jste mohli Linux využívat již nepotřebujete nutnou znalost příkazové řádky, ale stále taková znalost je výhodou, jelikož práce v příkazové řádce je mnohem efektivnější a rychlejší. Samozřejmě, že se najdou situace i takové, kdy je GUI (grafické rozhraní) lepší variantou, ale o tom tento článek není.
Začneme první radou, ve kterém si ukážeme názorně výhody CLI (příkazová řádka).

Pokud chceme vytvořit nějakou složitejší adresářovou struktůru, tím myslím složky a podsložky, tak v GUI bychom to dělali velmi složitě. CLI oproti tomu nabízi příkaz mkdir a parametr -p, takže ve výsledku bude příkaz vypadat následovně:

mkdir -p

Pojďme si těď vytvořit pár složek a podsložek.

mkdir -p Zaloha/{Fotky,Videa,Ostatni}/{2015,2014,2013,2012}

Díky tomuto příkazu vytvoříme složku Zaloha, ve ktere budou slozky Fotky, Videa a Ostatni a v každé z těchto složek budou složky s rokem 20122015. Takže 1 příkaz  vytvořil 16 složek! Zkuste tohle udělat v GUI a schválně jak dlouho Vám to potrvá 😉

Dalším velkým pomocníkem je příkaz history, ve kterém najdete příkazy psané do příkazové řádky (aktuálně přihlášeného uživatele). Výhoda je, že pokud jste v nedávné minulosti použili nějaký složitější příkaz a z nějakého důvodu si jej nevybavujete celý, tak jej zde najdete. Pomocníkem pro hledání v historii je klávesová zkratka ctrl +r. Po stisknutí této zkratky začněte psát část příkazu, který chcete hledat a nemusí se jednat o začátek, klidně můžete vyhledávat i podle konce příkazu. Jen je potřeba si uvědomit, že historie není nekonečná nebo se vyhledávaný příkaz může vyskytovat vícekrát. V takovém případě stiskněte ctrl+r znova, pro zobrazení dalšího výsledku.

A poslední trikem v tomto článku je použití !. Vykřičník se používá na mnoho místech v CLI a jednou z možností je jej využít ve spojení s historii příkazů.
Uvedu příklad. Použiji příkazy v tomto pořadí:

mkdir Testing - vytvoření složky
chmod 0777 * - na vše v aktualním adresáři změnit práva na 777
vi config.conf - vytvoření a následná editace souboru

Nyní chci znova použít příkaz na změnu práv chmod 0777 *, ale nechci jej znova psát. Jak to udělám? Jednoduše!
!ch – to je vše! Tímto se provede poslední zadaný příkaz, který začíná na “ch, takže v našem případě to je chmod 0777 *
S touto vychytávkou opravdu opatrně, jelikož pokud si nejste jisti co jste v poslední době zadávali do CLI, tak můžete spustit nežádoucí příkaz, který udělá něco jiného, než zrovna potřebujete 🙂

Jak se vám článek líbil? Napište do komentářů, zpětná vazba vždy potěší.

Napsat komentář