Dnes jen taková krátká rada všem, kteří chtějí něco spouštět na linuxu. Uvedu příklady.

 

Když jste v adresáři /x/y/z/ a chcete spustit cokoliv kdekoliv, musíte zadat absolutní cestu, která je bez teček.Chcete tedy z adresáře /x/y/z spustit něco, co se nachází v adresáři /x/y/z/b/a/skript.sh spustíte to tak že zadáte /x/y/z/b/a/skript.sh anebo ./b/a/skript.sh protože se nacházíte v adresáři /x/y/z/   .

 

Pokud se nacházíte ve stejném adresáři, jako je skript, tak nespustíte /skript.sh ale ./skript.sh  Ta tečka před lomítkem znamená “Od tohoto adresáře, kde se právě nacházím”.

Je to linuxová rada, často na to zapomínají i odborníci, na to si prostě každý musí tak nějak přijít sám. Já si to pamatuju prostě tak, že jako kdekoliv dám cd .. (jdu o adresář nahoru) cd ./adresář/ nebo ještě adresář/ (vstoupím do adresáře vzhledem k aktuálnímu umístění). Tak ty tečky mi říkají kde jsem. Bez teček říkám – kde přesně se nachází to co chci.

Pro výpis toho, kde právě jste je vhodný příkaz pwd, který funguje na všech linuxových, unixových, solarisových a BSDčkových distribucí. Tento příkaz dokonce funguje i na MacOs od Applu, stejně tak jako příkazy pro přecházení z adresáře do adresáře i spouštění. Takže pokud se tohle naučíte na linuxu, umíte ovládat “brilantně” i Mac.

Napsat komentář